Πέμπτη 28 Μάιος 2020

Υπηρεσία Καταλόγου (LDAP)

Στα πλαίσια του Πακέτου Εργασίας 5 του προγράμματος

ΕΠΕΑΕΚ-ΙΙ "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Π.Π.Σ. ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΜ&ΤΥ - Ανάπτυξη του Κέντρου Υπολογιστικών, Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων (ΚΥΠΕΣ) του Τμήματος ΗΜ&ΤΥ"

αναπτύχθηκε η υπηρεσία καταλόγου (LDAP) για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Τμήματος. Η υπηρεσία αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς των μελών του Τμήματος. Ο κεντρικός εξυπηρετητής που την φιλοξενεί είναι υπεύθυνος για την ταυτοποίηση και είσοδό των χρηστών σε διάφορες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από το Τμήμα. Με την χρήση του εξυπηρετητή αυτού επιτυγχάνεται η ενοποίηση των λογαριασμών των χρηστών για τις διάφορες υπηρεσίες του Τμήματος, καθώς δεν θα είναι αναγκαία η διατήρηση πολλών λογαριασμών, παρά ενός που θα διατηρείται και θα διαχειρίζεται κεντρικά από τον εξυπηρετητή LDAP.

Οι υπηρεσίες που εξυπηρετούνται προς το παρόν από τον εξυπηρετητής LDAP του τμήματος είναι οι εξής:

  • η πρόσβαση σε Linux σταθμούς εργασίας του ΚΥΠΕΣ
  • η αυθεντικοποίηση των φοιτητών στην υπηρεσία e-mail (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )
  • η αυθεντικοποίηση στις υπηρεσίες που παρέχει το Τμήμα (portral, αποθετήριο

Συνοπτικά μπορούμε να πούμε πως οι χρήστες του τμήματος κάνουν αυθεντικοποίηση στα συστήματα ως εξής:
- οι φοιτητές:
· αυθεντικοποίηση στο e-mail τους, στο portal και στο e-class με τα στοιχεία (login και password) που δίνει το Κέντρο Δικτύων ΠΠ. Η αλλαγή του password γίνεται μέσω του Κέντρου Δικτύων ΠΠ (https://mussa.upnet.gr/user/).
· αυθεντικοποίηση στα συστήματα του Windows του ΚΥΠΕΣ με τα στοιχεία (login και password) που δίνει το ΚΥΠΕΣ. Η αλλαγή του password γίνεται μέσω των υπολογιστών του ΚΥΠΕΣ.
· αυθεντικοποίηση στα συστήματα των εργαστηρίων με στοιχεία (login και password) που τους δίνει το κάθε εργαστήριο. Η αλλαγή του password γίνεται μέσω των υπολογιστών του εργαστηρίου.
- λοιποί χρήστες (ΔΕΠ, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, ΕΤΕΠ, Διοικητικοί κλπ):
· αυθεντικοποίηση στα συστήματα των εργαστηρίων με στοιχεία (login και password) που τους δίνει το εργαστήριο. Η αλλαγή του password γίνεται μέσω των υπολογιστών του εργαστηρίου.