Πέμπτη 28 Μάιος 2020

Αλλαγή Κωδικού (password)

Η διαδικασία αλλαγής συνθηματικού (password) είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία αφού (σε συνδυασμό με άλλα μέτρα προφύλαξης) εξασφαλίζει τον χρήστη από ανεπιθύμητη χρήση του λογαριασμού του με ότι αυτό συνεπάγεται (ενδεχόμενη δολιοφθορά, κλοπή των δεδομένων του κλπ).

Πρακτικές οδηγίες εισαγωγής και αλλαγής κωδικών για διάφορα λειτουργικά συστήματα μπορείτε να βρείτε εδώ. Ειδικότερα για τα συστήματα του ΚΥΠΕΣ ισχύουν οι παρακάτω οδηγίες

· Συστήματα Windows
Προκειμένου να αλλάξει ο χρήστης τον κωδικό πρόσβασης στα συστήματα Windows του δικτύου του ΚΥΠΕΣ, θα πρέπει να βρίσκεται ήδη μέσα στο σύστημα. Τότε αρκεί να πατήσει ταυτόχρονα ctrl-alt-delete. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγει το κουμπί Αλλαγή κωδικού.

Στο παράθυρο που εμφανίζεται ο χρήστης πρέπει να πληκτρολογήσει τον ισχύοντα κωδικό του στο πεδίο Παλαιός κωδικός πρόσβασης και τον νέο επιθυμητό κωδικό του στα πεδία Νέος Κωδικός Πρόσβασης και Επιβεβαίωση νέου κωδικού. Προσοχή!!! οι δύο κωδικοί θα πρέπει να είναι ακριβώς οι ίδιοι. Μετά από αυτό αρκεί να πατήσει OK.

· Συστήματα Linux
Η αυθεντικοποίηση στα συστήματα Linux γίνεται μέσω της υπηρεσίας καταλόγου (LDAP) του Π.Π. Συνεπώς η αλλαγή του password γίνεται μέσω της διαδικασίας που έχει ορίσει το τμήμα Δικτύων  για αλλαγή κωδικών (http://www.upnet.gr/faq.php). Η αλλαγή θα ισχύσει για όλα τα συστήματα που καλύπτονται από τον κωδικό αυτόν (π.χ. e-class, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , κλπ)